Als niet Friezin woon ik al sinds 1993 aan de waddenkust. Ik kom uit het midden van het land en groeide op tussen rivieren en bomen. In het begin leek het landschap van Noord-Friesland onbarmhartig en kaal, maar dat heeft plaatsgemaakt voor gehechtheid aan die eindeloze ruimte, het heldere licht en de grote donkere sterrennachten. En de stad is zo dichtbij, met mens en cultuur binnen handbereik.

HANDIG
Iedereen bij ons thuis was handig, zowel mijn ouders als mijn drie oudere broers. Timmeren, tekenen en kleren maken, het gebeurde om mij heen.  Ik maakte een spinnewiel en spon, verfde met planten die ik zocht, maakte mijn eigen kleren, schoenen, tassen en was altijd wel ergens mee bezig. Ik bedacht wat ik wilde en ging er gewoon aan beginnen, onderweg vond ik uit hoe ik het aan moest pakken.
Zo had ik het geluk om onbevangen en spelenderwijs de basis te leggen voor wat mijn vak zou worden. Ik was al gewend om idee om te zetten in vorm, dat geeft een enorme vrijheid in expressie. Het heeft lang geduurd voordat ik doorkreeg dat het voor de meeste mensen niet vanzelfsprekend is om zomaar iets te gaan maken, en het heeft nog langer geduurd voordat ik door kreeg dat wat ik kan niet ‘gewoon’ is.

BEDRIJF
Met werken met mijn handen en creativiteit heb ik mijn bedrijf opgebouwd. Een mix van meubelmaken, vormgeving, kunst, lesgeven en coachen.
Het geeft voldoening om aan concrete gegevens, sferen en abstracte denkbeelden vorm te kunnen geven. Bruikbaarheid van wat ik maak wordt steeds minder belangrijk, het werk verandert langzamerhand in ‘aanwezigheid’, het gaat om de vorm en de ziel…

SPELEN
Een enorme verrijking in de loop van de tijd, is dat ik mensen in de werkplaats krijg die het vak willen leren. Mensen die komen omdat ze zich willen bekwamen in het meubelmaken, waarbij blijkt dat ze onderweg zichzelf een stuk beter leren kennen. Intussen zijn er steeds vaker mensen die de kracht van ‘bewustzijn in je vingers’ komen ervaren, en zo onderweg leren meubelmaken, tekenen en schilderen èn spelen…. Die vrijheid, te kunnen spelen, ontdekken en je te laten verassen, dat is wat ik iedereen gun.

ERVARING

opleiding:
SOL (stichting opleiding leraren)  handenarbeid en tekenen
Kunsthåndverkskole Voss Noorwegen; vormgever/ meubelmaker
Transpersoonlijk coach
School voor mens en intuïtie
Zen shiatsu massage
Yoga docent
Jaartraining Jan Geurtz (dogchen)
jaartraining 365 dagen succesvol

Werk:
Vakdocent handenarbeid in speciaal onderwijs
Docent meubelmaken MBO
Meubelmaken workshops in eigen beheer
Docent in ‘bewustzijn in je vingers’ (beeldend werken)
Docent tekenen en schilderen
Erkend leerbedrijf

exposities:
Fort bij Vechten, Nieuwe kerk Den Haag, Galerie Den Haag, Kunststation Leerdam, hortus Utrecht, gemeentehuis Leeuwarden, Kunst aan Huis route Lauwersland, galerie Zeist, bezoekerscentrum terp Hegebeitum, Tresoar, Kunstkamer Delft, Fries museum Leeuwarden,   Natuurmuseum Leeuwarden (stormhout)

Nominatie Enny Vredeman de Vries vormgevings prijs Friesland

In de loop van de jaren heb ik een prachtige diversiteit ontwikkeld in activiteiten. Mijn werk met yoga, meditatie en retraites is te vinden op www.blyksem.nl