HOUTSNIJDEN

Patronen, voorstellingen, oppervlakkige reliëfs en bijna gebeeldhouwde verhalen. Houtsnijwerk is een verzamelnaam waar je alle kanten mee uit kunt.

In een Russisch boekje vond ik foto’s van ‘zoutdozen’. Prachtig bewerkte kleine kistjes, waar zout droog in bewaard kon worden. Zout was schaars en kostbaar en dat is terug te zien in de aandacht waarmee de hele buitenkant met geometrische patronen is besneden. Magisch mooi..

De tijd dat ik in Noorwegen mijn meubelmakersopleiding volgde leerde ik de techniek van het houtsnijden. Veel oude huizen, kerken en meubels zijn daar rijkelijk versierd met patronen en voorstellingen. In de lange winters werden vele uren besteed aan het snijwerk, tijd was er in overvloed en met de uitgegutste afbeeldingen werden verhalen verbeeld.

TECHNIEK

Een scherp voorwerp volstaat om te kerven in hout. Dat is in de basis de hele techniek. Het goede gereedschap en vaardigheid zijn uiteraard bepalend voor de verfijning. Beitels, gutsen, messen en een houten hamer is wat je nodig hebt en natuurlijk hout. Wanneer je materiaal wegsnijdt ontstaat een reliëf en gaat licht en donker het patroon bepalen.

BETEKENIS en GEDULD
Zodra een stuk hout of een voorwerp wordt bewerkt door erin te snijden krijgt het betekenis. Natuurlijk door de vorm die je gebruikt, maar zeker ook door de aandacht waarmee je werkt. Die aandacht gaat voorbij aan geduld, maar komt eerder in de buurt van een meditatieve kwaliteit, je gaat er vanzelf in op.

WAT KAN JE VERWACHTEN
In de eerste helft van de cursus krijg je verschillende opdrachten met steeds een andere benadering van houtsnijden. Een geometrische patroon, letters, verhalend. Daarin leer je techniek, gereedschap gebruik en je ontwikkeld een voorkeur voor je eigen plan. Dat wordt besproken en ga je in de tweede helft van de cursus uitvoeren.

WANNEER
5 x vrijdag ochtend 22, 29 november 6, 13, 20 december van 9.30 – 12.30

KOSTEN
inbegrepen zijn; koffie / thee  en materiaal voor de eerste helft;           420

materiaal voor het eigen project wordt apart berekend